Schrijfwedstrijd Write Now! voor jongeren van start

- dinsdag 16 januari 2018

Door Constantijn Hoffscholte

Wat is de overeenkomst tussen Lize Spit, Niña Weijers en Maartje Wortel? Alle drie wonnen ze ooit de schrijfwedstrijd Write Now! Tegenwoordig behoren ze tot de nieuwe generatie topschrijvers van de Lage Landen en wordt met spanning uitgekeken naar hun volgende boeken.

De jaarlijkse schrijfwedstrijd Write Now! heeft een uitstekende reputatie als het gaat om het ontdekken van talent. Zo vielen ook auteurs als Joost de Vries, Marjolijn van Heemstra, Jaap Robben, Roman Helinski en Wytske Versteeg in het verleden in de prijzen.

Write Now! is bedoeld voor jong talent van 15 tot en met 24 jaar in Nederland en Vlaanderen. Alle teksten – verhalen, gedichten, columns, scenario’s of songteksten – zijn toegestaan. Dit jaar wordt Write Now! voor de achttiende keer gehouden. Tot de deadline kunnen deelnemers hun teksten plaatsen op schrijfplatform Sweek en via die weg feedback ontvangen van medeschrijvers. Teksten worden tot 3 april 2018 ingestuurd via writenow.nu.

Na de deadline worden alle inzendingen ingedeeld in tien regionale voorronden, die in april en mei verspreid door Nederland en Vlaanderen plaatsvinden. Als deelnemer kun je voorafgaand aan de prijsuitreiking een gratis workshop van een jonge schrijver volgen en zo je schrijfvaardigheden verder ontwikkelen. Wie een van de voorronden wint, verwerft een plek in de finale op 24 juni in Rotterdam. Daarnaast krijgen nog vijf tweede- en/of derdeprijswinnaars een wildcard voor de finale.

De hoofdprijs van Write Now! bestaat uit een MacBook, een schrijfopleiding bij de Schrijversacademie of Creatief Schrijven, een publicatie in De Morgen, deelname aan het Das Mag Zomerkamp en optredens bij Geen Daden Maar Woorden Festival en Tilt Festival. De tweedeprijswinnaar wint een iPad en de derdeprijswinnaar een boekenpakket, ook krijgen zij een coachingsgesprek en een studiedag bij de Schrijversacademie of Creatief Schrijven.

Misschien nog belangrijker: deelnemers en winnaars van Write Now! worden geregeld opgemerkt door landelijke uitgeverijen. Zo is deze wedstrijd een mooie kans om jezelf in de kijker te schrijven. Wie weet behoor jij straks tot de generatie die Lize Spit en Maartje Wortel opvolgt…