Omslag

- donderdag 14 december 2017

Door Constantijn Hoffscholte, afbeelding van Moker Ontwerp 

Dat je een boek niet alleen op de buitenkant kunt beoordelen, weet elke lezer. Maar wie lukt dat echt? Ga maar na: koop je zelf een boek waarvan het omslag je totaal niet aanspreekt? Eerlijk zijn…

Een goede cover – omslag in gewoon Nederlands – kan een boek maken of breken. Elke uitgever kan je verhalen vertellen over die ene prachtige titel waar zulke hoge verwachtingen over bestonden, maar die in de winkel helemaal niets deed. Tot er een ander kaftje om werd gedaan en de verkoop opeens drastisch toenam.

Goede boekomslagen ontwerpen is een vak, al is een mooi ontwerp niet altijd een commercieel succes. En andersom: soms is een ontwerp dat op het oog maar simpel of weinig fantasierijk oogt juist wel iets dat een breed publiek aanspreekt. Hoe dan ook, boekomslagen verdienen alle aandacht. Uitgevers weten dat ook. Voor vertaalde boeken laten zij vaak een heel nieuw boekomslag ontwerpen, om maar zo goed mogelijk aan te sluiten bij de beleving van het eigen publiek.

Niet zo vreemd dus dat winkelorganisatie Libris/Blz. elk jaar een wedstrijd uitschrijft voor Het Mooiste Boekomslag. De organisatie maakte een voorselectie van 20 titels waarop je momenteel kunt stemmen, maar je kunt ook een eigen keuze aandragen.

Inspirerende en vermakelijke voorbeelden van spannende en iconische boekomslagen zijn op internet in ruime mate aanwezig. Kijk bijvoorbeeld naar deze 50 ‘awesome book covers’.

Ook het bekijken waard: ‘bookalikes’ ofwel boeken waarvan het omslag verdacht veel op dat van een ander boek lijkt. Zou het toeval zijn, of is hier een vormgever aan het werk geweest die zich wel heel nadrukkelijk heeft laten inspireren door het werk van een ander? De laatste jaren zijn er tal van mensen die via websites of social media regelmatig bookalikes posten.