Literair luisteren

- woensdag 06 december 2017

In een boekenlandschap dat wordt overstelpt met nieuwe titels, zoeken uitgeverijen naar manieren om hun schrijvers onder de aandacht te brengen. De Nederlandse uitgeverij Lebowski lanceerde iets nieuws: een podcast waarin auteurs vertellen over hun werk.

Voor wie het fenomeen niet kent: een podcast is een (meestal gratis) geluidsbestand dat op internet wordt aangeboden. Een soort radioprogramma maar dan via het web, meestal in mp3-formaat. De term is een samentrekking van iPod en ‘broadcast’, ofwel uitzenden.

Podcasts bestaan al meer dan tien jaar en zijn vooral in de Verenigde Staten populair. In Nederland groeit de populariteit gestaag. Ook de literaire wereld begint de podcast te ontdekken. Zo gaf Paulien Cornelisse vorig jaar een reeks podcasts uit waarin zij haar boek De verwarde cavia voorlas. Iets dergelijks gebeurde ook met andere boeken, zoals met Het smelt van Lize Spit en Wil van Jeroen Olyslaegers. Al kun je je afvragen of het bij deze initiatieven om echte podcasts ging, of gewoon om luisterboeken die op een andere manier beschikbaar werden gemaakt.

Lebowski Publishers pakt het anders aan. De eigenzinnige uitgeverij lanceerde vorige week de serie ‘Lopen met Lebowski’. Auteurs nemen daarin hun redacteur mee naar locaties die van belang zijn voor hun werk. Volgens de uitgeverij ontstaat zo een uniek inkijkje in het uitgeefproces, naast persoonlijke gesprekken over leven, schrijven en literatuur.

In de eerste aflevering interviewt redacteur Jasper Henderson schrijfster Elly Biesters in Heerewaarden, het oude vissersdorpje dat de hoofdrol speelt in haar roman Ongemakkelijke mensen. De podcast duurt 45 minuten en is gratis te beluisteren via iTunes, SoundCloud en de website van de uitgeverij.  

Voor wie het leuk vindt om op deze manier te luisteren naar (verhalen over) literatuur zijn er meer opties. Bijvoorbeeld deze literaire podcasts:

Boekenpodcast Het verhaal  
Monique Huijdink interviewt Nederlandse en Vlaamse schrijvers over hun werk.

Ondercast  
Tweewekelijkse podcast met ruim een uur proza, poëzie, toneelteksten, interviews en meer.

De Poëziepodcast 
Interviews met dichters over henzelf en hun inspiratiebronnen.