Elena Ferrante ontmaskerd en is een man: Domenico Starnone

- vrijdag 15 september 2017

Met het tekstonderzoek, deze zomer uitgevoerd door acht internationale tekstanalisten en taalwetenschappers aan de universiteit van Padua, is het mysterie over de identiteit van Ferrante opgelost. Eerder leidde het spoor van de grootste literaire speurtocht al naar vertaalster Anita Raja, maar nu is onomstotelijk bewezen dat niet zij, maar haar man de ware Elena Ferrante blijkt te zijn. Voor de vele Ferrante-fans komt dit nieuws als een verrassing, want verondersteld werd dat Ferrante in ieder geval een vrouw moest zijn. De ontmaskering van de identiteit van Ferrante was afgelopen weekend groot nieuws in de Italiaanse kranten. De Groene Amsterdammer wijdt er deze week een groot artikel aan: https://www.groene.nl/artikel/elena-ferrante-is-een-man.

Strikken is de nieuwe roman van Domenico Starnone en is zijn internationale doorbraak. Het wordt in meer dan tien landen vertaald. Strikken, uit het Italiaans vertaald door Manon Smits, verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact is vanaf 18 september verkrijgbaar in de boekhandel.

Strikken leest als de literaire wederhelft van Elena Ferrantes Dagen van verlating. Vanda en Aldo zijn jong getrouwd maar na twaalf jaar huwelijk – jaren waarin de seksuele revolutie ook Italië bereikte – is Aldo toe aan iets anders. Vandaar dat hij nu in Rome zit, verliefd op de vluchtige charme van een jong, onbekend meisje met wie alle dagen vrolijk zijn, terwijl zij met hun twee kinderen in Napels achterblijft, razend, en met onbeantwoorde vragen.

Domenico Starnone (1943) is auteur van veertien romans en verhalenbundels. Zijn werk is bekroond met onder andere de Premio Strega en werd succesvol verfilmd. Starnone’s vertelstem en zijn thema’s (het Napolitaanse arbeidersmilieu; de naoorlogse Italiaanse politiek; huwelijkse ontrouw; huiselijk geweld) zullen onmiddellijk resoneren bij liefhebbers van het werk van Ferrante.

in het herfstnummer van LIVRE gingen onze redacteuren zelf in Napels op zoek naar Elena. Lees wat zij tegenkwamen in LIVRE Magazine. Bestel 'm hier of neem een abonnement.