De magie van Murakami

- donderdag 30 november 2017

Door Constantijn Hoffscholte

De Nobelprijs voor de Literatuur ging ook dit jaar aan zijn neus voorbij, maar over succes heeft de Japanse schrijver Haruki Murakami bepaald niet te klagen. Zijn nieuwe roman verschijnt op 1 december in Nederland en zal ervoor zorgen dat de auteur weer volop in de aandacht komt te staan.

Murakami (1949) is niets minder dan een fenomeen. Wereldwijd is hij een van de meest gelezen hedendaagse schrijvers. Zijn boeken worden in meer dan veertig landen uitgegeven. Titels als Norwegian Wood, Kafka op het strand, 1q84 en De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren zijn geliefd en beroemd. Murakami wordt een cultschrijver genoemd, wiens absurdistische verhalen tegelijk gevoelens van herkenning en vervreemding oproepen.

In ons land verschijnt deze week Murakami’s eerste grote roman in zeven jaar: De moord op de Commendatore. Het is een boek in twee delen; het eerste verschijnt 1 december, het tweede 12 januari. Voor de Nederlandse uitgever van Murakami, Atlas Contact, is het aanleiding om half januari een heus Murakami Weekend te organiseren. Op het schip de S.S. Rotterdam zijn dan gedurende twee dagen concerten, colleges, films, feesten, interviews, workshops en meer. Alles in het teken van Murakami. Het is voor de uitgeverij het grootste evenement dat ooit rond één schrijver is georganiseerd. En dat terwijl Atlas Contact ook boeken uitgeeft van mensen als Geert Mak, Adriaan van Dis, Joris Luyendijk en Hilary Mantel.

Op de IFDA, het internationale documentaire filmfestival dat afgelopen maand weer in Amsterdam plaatsvond, speelde Murakami ook al een rol. Daar werd de documentaire Dreaming Murakami vertoond, een indringende film over vertaalster Mette Holm, die al jaren de boeken van Murakami vertaalt in het Deens. Volgens haar is het vertalen van Murakami niet zomaar een job, maar een manier van leven. Zo krijgt de cult rond de auteur weer een nieuwe dimensie.

‘Treed binnen in het universum van Murakami en laat je bedwelmen’, aldus de aankondiging voor het Murakami Weekend. Klik hier op kans voor een kaartje!